Navigare:

Cartiere

Promo

Muzeul Olteniei din Craiova

Muzeul Olteniei a fost infiintat in anul 1915 ca muzeu de etnografie si antichitati, iar in 1928 devine muzeul regional al Olteniei. In aceiasi cladire se afla si Sectia de Istorie – Arheologie. Sediul muzeului se afla pe strada Popa Sapca nr. 4 iar constructia este proiectata de catre marele arhitect C. Iotu. Inceperea constructiei a avut loc de abia in anul 1920 de catre firmele de constructii Dalla Barba si Peressutti. Cladirea care adaposteste Muzeul Olteniei mai este cunoscuta si cu numele de Palatul Ramuri si este pozitionata in centrul orasului Craiova si este inconjurata de Palatul Jean Mihail (Muzeul de Arta), Colegiul Carol I, Biserica Sfanta Treime si Palatul Prefecturii Judetului Dolj.

Muzeul Olteniei isi desfasoara activitatea in trei sectii: Sectia de Istorie si Arheologie, Sectia de Etnografie si Sectia de Stiinte ale Naturii.Sectia de Istorie si Arheologie este situata pe strada Madona Dudu nr. 44 si totul a inceput in “Fundatia Alexandru si Aristia Aman” in anul 1908. Mai tarziu, in 1915, profesorul Stefan Ciuceanu, a pus bazele  Muzeului Regional de Antichitati si Etnografie al Olteniei care la inceput isi avea sediul in cladirea Prefecturii Dolj, apoi in constructia ce adapostea Casa Baniei si de-abia din 1948 se muta in cladirea de pe strada Madona Dudu nr 44, unde se afla si in ziua de astazi. Cladirea in care este acum a fost ridicata intre anii 1905-1907 de catre primaria Craiovei cu intentia de a fi o scoala. Proiectul a fost realizat de catre arhitectul Fr. Billek si pastreaza stilul arhitectural romanesc.

Patrimoniul acestei sectii este format din colectii arheologice si istorice care scot in evidenta istoria Craiovei si a romanilor din antichitate si pana in timpurile noastre. Aceste colectii s-au format datorita sapaturilor arheologice infaptuite de catre specialistii muzeului, a donatiilor si achizitiilor si sunt impartite in urmatoarele categorii: Tezaur, Colectii Arheologice, Colectii Medievale, Colectii Moderne-Contemporane si Colectii Numismatice.

Sectia de Etnografie este adapostita de cea mai veche locuinta civila din Craiova si una dintre cele mai vechi din tara de acest fel. Casa Baniei dateaza de la inceputurile sec-al XVI-lea si a fost renovata de catre Constantin Brancoveanu in anul 1699. Patrimoniul acestei sectii cuprinde peste 15.000 de piese cu privire la arhitectura rurala, agricultura, pomicultura, mestesugarie, covoare, scoarte, chilimuri, icoane pe sticla si pe lemn, ceramica etc.

Sectia de Stiinte ale Naturii este localizata pe strada Popa Sapca nr. 4 si este inca in curs de organizare. Aceasta sectie a luat fiinta la initiativa unui grup de intelectuali din Craiova la conducerea carora se afla profesorul Marin Demetrescu in anul 1923 ca muzeu independent “Muzeul de Istorie Naturala a Craiovei”, abia in anul 1928 devine sectie a Muzeului Olteniei. Initial aceasta ramura a muzeului a functionat in cladirea prefecturii, intre anii 1934-1948 s-a mutat in actuala cladire a Sectiei de Etnografie, iar intre 1949-1979 a functionat in actuala locatie a Sectiei de Istorie si Arheologie.
Patrimoniul Sectiei de Stiinte ale Naturii dispune de peste 100.000 de piese acumulate din donatii, achizitii etc. In cadrul acestei sectii sunt urmatoarele colectii: minerale, paleontologie, botanica, malacologie, entomologie, ihtiologie, herpetologie, orintologie, mamalogie, schelete si trofee.

Share

Evenimente Craiova

Niciun eveniment

Ultimele firme inscrise

Parteneri

asiiromani

Suport

icon ghid oras Gaseste ceea ce te intereseaza in Ghidul orasului Craiova.
incepe de aici
icon adauga info Adauga firma, stire, eveniment sau comunicat de presa
formular inscriere
icon contact Contacteaza-ne pentru detalii sau spune-ne parerea ta
pagina de contact

Recomandari

fb
twitter
emag-logo

Sponsori

eloma
liebherr
mirobebe

Facebook