Navigare:

Gradina Botanica Universitara "Alexandru Buia" din Craiova

Terenul fostului parc, ”7 Noiembrie-Fantana Jianu” a fost repartizat Institutului Agronomic din Craiova pentru amplasarea Gradinii Botanice printr-o decizie luata la data de 29 august 1952. Profesurul universitar Alexandru Buia s-a ocupat de acest proiect, el avand si initiativa de a-l realiza. Motivul pentru care s-a realizat aceasta Gradina Botanica a fost acela de a instrui studentii Institutului Agronomic, nu de mult infiintat, de largire a bazei de cercetare a cadrelor didactice si nu in ultimul rand pentru a crea un loc in care vizitatorii sa se deprinda cu variabilitatea lumii vegetale. Gradina botanica este amplasata in partea de sud-vest a orasului Craiova, intre strazile Constantin Lecca (Comuna din Paris) - Obedeanu – Poporului – Renasterii – Calea Severinului (Nicolae Titulescu) – Iancu Jianu.

Citeste continuarea..Gradina Botanica Universitara "Alexandru Buia" din Craiova

Filarmonica "Oltenia" din Craiova

Activitatea artistica a Filarmonicii “Oltenia” din Craiova este diversificata, in cadrul ei evoluand mai multe tipuri de grupuri muzicale: orchestra simfonica, orchestra de camera, corala academica, grupuri camerale, diferite band-uri, symphonic jazz orchestra s.a. Ea a fost infiintata in anul 1904 si a fost reorganizata prin decret regal in anul 1947.

In afara de Filarmonica “Ion Dumitrescu” din Ramnicu Valcea, Filarmonica “Oltenia” din Craiova este singura institutie autonoma din inteaga regiune a Olteniei.  Ea a reusit datorita valorii sale sa se faca cunoscuta atat in Romania cat si peste hotarele tarii noastre.

Citeste continuarea..Filarmonica "Oltenia" din Craiova

Casa de Cultura a Studentilor din Craiova

Casa de Cultura a Studentilor din Craiova este o institutie publica cu statut jurdic si se afla in subordinea Autoritatii Nationale pentru Tineret si in coordonarea Agentiei pentru Sprijinirea Studentilor. Obiectivul principal de activitate al acestei institutii este organizarea si desfasurarea actiuniilor cu profil cultural-artistic, educativ, distractiv, turistic intern si international, agrement si alte actiuni organizate cu precadere pentru studenti. Aic se promoveaza si desfasoara activitati culturale si artistice specifice, manifestari sportive si turistice, de transport si de agrement, educative, recreativ-distractive; initiaza si organizeaza cercuri artistice, cenacluri, asigura desfasurarea activitatii formatiilor artistice studentesti, sustine cursuri teoretice si practice dar si ateliere de creatie.

Citeste continuarea..Casa de Cultura a Studentilor din Craiova

Biblioteca Judeteana "Alexandru si Aristia Aman"

"Pentru cultura poporului din orasul meu natal Craiova, ii leg biblioteca mea, precum si toata colectia mea de tablouri originale ale familiei mele, obiecte de arta si toate mobilele. Cu astea sa infiinteze o biblioteca libera si un muzeu pentru raspandirea cultului de frumos in sine…"

Alexandru Aman - 14 noiembrie 1884 (extras din testament)


"Voiesc… ca in casele mele din acest oras cu tot locul si dependintele lor din strada Kogalniceanu, Primaria Craiovei sa infiinteze si sa intretina o biblioteca publica in etajul de jos, un muzeu cu o galerie de tablouri la etajul de sus al acestor case…"

Aristia Aman - 14 mai 1901 (extras din testament)

Am inceput cu extrasele din testamentelor celor doi pentru ca ei sunt cauza existentei Bibliotecii Aman, fara donatia lor, aceasta institutie neputand lua fiinta.
 
Alexandru Aman a trait intre anii 1820-1885 si a fost magistrat si fratele cel mai mare al renumitului pictor roman Theodor Aman. Aristia Aman, nascuta Grigorie Laceanu a fost sotia lui Alexandru si a trait intre 1833 si 1904. Cei doi filantropi au lasat prin testamente toata averea lor Primariei orasului Craiova pentru a infiinta un asezamant public de cultura: Fundatia Alexandru si Aristia Aman care cuprindea o biblioteca, un muzeu si o galerie de tablouri.

Citeste continuarea..Biblioteca Judeteana "Alexandru si Aristia Aman"

Cinema Patria

Cinematograful Patria

Parcul "Nicolae Romanescu" din Craiova

Parcul Romanescu din Craiova se afla pe fosta mosie a marelui logofat Ioan Iancu Bibescu, care la mijlocul secolului al XIX-lea a angajat un gradinar neamt sa ii faca o gradina cu pavilioane, banci si sere. Dupa anul 1848 aceasta gradina, care se afla in stare avansata de degradare, a fost cumparata de la Ioan Bibescu de Magistratul orasului care vroia sa transforme locul intr-un parc public pentru locuitorii Craiovei. Din cauza anumitor evenimente, cum ar fi Unirea Principatelor Romane, acest lucru nu a mai putut fi posibil fiind alte prioritati care trebuiau indeplinite. La sfarsitul secolului, dupa aproape 50 de ani de la cumpararea ei de catre Magistratul orasului, gradina a devenit una dintre cele mai murdare zone ale Craiovei. Lacul existent in gradina a devenit un adevarat focar de infectie si pe una din laturile lui, primaria si-a construit grajdurile. Locul in care se afla resedinta din sezonul de vara a familiei Bibescu a fost transformata intr-un azil de infirmi.

Citeste continuarea..Parcul "Nicolae Romanescu" din Craiova

Teatrul National "Marin Sorescu" din Craiova

Teatrul National Craiova a luat fiinta exact la mijlocul sec al- XIX-lea, in anul 1850 si in pofida tuturor zbuciumarilor prin care a trecut tara noastra a continuat sa functioneze. La inceput, in primii cativa zeci de ani, Teatrul National din Craiova avea doar spectacole specifice vremii respective, dar dupa 1900 incep cu precadere  spectacolele cu tenta dramatica, cei mai pusi in scena autori fiind Shakespeare si Moliere.

Citeste continuarea..Teatrul National "Marin Sorescu" din Craiova

Teatrul de Opera si Opereta "Elena Theodorini" din Craiova

Teatrul muzical craiovan a luat fiinta undeva la mijlocul sec al XIX-lea in 1848 sau 1850, nu se stie cu exactitate anul. La inceput functiona ca “Teatru de Improvizatii”, si a avut succes in primul rand datorita relatiilor comerciale pe care Craiova le avea cu marile orase ale Europei: Viena, Trieste, Ragusa, Venetia, Tarigrad, Petersburg, Lipsca si Breslau. Din cauza institutiilor de cultura care existau in acea perioada in oras, Craiova era considerata de unii a doua capitala a tarii dupa Bucuresti.

Citeste continuarea..Teatrul de Opera si Opereta "Elena Theodorini" din Craiova

Evenimente Craiova

Niciun eveniment

Ultimele firme inscrise

Parteneri

asiiromani

Suport

icon ghid oras Gaseste ceea ce te intereseaza in Ghidul orasului Craiova.
incepe de aici
icon adauga info Adauga firma, stire, eveniment sau comunicat de presa
formular inscriere
icon contact Contacteaza-ne pentru detalii sau spune-ne parerea ta
pagina de contact

Recomandari

fb
twitter
emag-logo

Sponsori

eloma
liebherr
mirobebe

Facebook