Navigare:

Cartiere

Promo

Muzeul de Arta din Craiova

Cladirea in care isi are sediul Muzeul de Arta al Craiovei este Palatul Jean Mihail, care este situat in str. Unirii, nr.15. Impresionanta arhitectura a acestui palat construit intre anii 1900-1907 este datorata arhitectului francez Paul Gottereau care a proiectat aceasta cladire. Jean Mihail a fost un mare negustor al Craiovei care a trait la inceputul secolului al XX-lea in renumitul oras al Olteniei.Palatul Jean Mihail devine Muzeu de Arta in anul 1954, devenind cu timpul unul dintre cele mai importante muzee ale Romaniei. Patrimoniul de care dispune Muzeul de Arta din Craiova este format din peste 4000 de lucrari de arta adunate in acest loc si puse la conservare de-a lungul timpului. Colectia muzeului a fost de la inceput valoaroasa datorita actiunii filantropice ale familiei Aman (Alexandru si Aristia), care prin testament lasa mostenire intreaga lor avere orasului Craiova. Pasionati de tablouri, Alexandru fiind fratele marelui pictor Theodor Aman, lasa prin testament intreaga lor pinacoteca Muzeului Craiovei. Aceasta pinacoteca mostenita de la familia Aman este de fapt baza constituirii Muzeului de Arta din Craiova. Pe langa aceasta mare si valoroasa colectie de tablouri, familia Aman daruieste Craiovei biblioteca si muzeul orasului, astfel in anul 1908 a fost constituita fundatia “Alexandru si Aristia Aman”. Sub patronarea acestei fundatii a functionat si Muzeul de Arta din Craiova mai bine de patru decenii, chiar in cladirea pusa la dispozitie de catre acesti oameni de bine ai Craiovei. Colectia de tablouri daruita de cei doi continea picturi din scolile olandeze, flamande, italiene si franceze – in general lucrarti din sec al XVII-lea, pictura si grafica lui Theodor Aman si lucrari de arta decorativa atat roamaneasca cat si straina. Odata cu trecerea anilor aceasta cloectia s-a imbogatit prin achizatii facute de catre Primaria Craiovei dar si datorita unor alti oameni de bine care au facut donatii si au marit astfel considerabil colectia existenta. Dintre cei care au ajutat Muzeul de Arta din Craiova sa devina ceea ce este in ziua de astazi ii amintim pe Nicolae Romanescu si Jean Mihail care si-au adus aportul donand lucrari din pictura europeana, dar si pe Cornetti, Barbu Druga, Ion M.Georgescu sau Glogoveanu. Pe langa acestia binenteles ca mai exista o serie de cetateni care au ajutat la dezvoltarea Muzeului de Arta al orasului.

Din anul 1954 Muzeul de Arta din Craiova devine de sine statator, despartindu-se de Muzeul Olteniei de care a apartinut pana atunci, mutandu-se in Palatul Jean Mihail. Jean Mihail a ramas unicul mostenitor al uneia dintre cele mai averi particulare din Romania acelor timpuri. Fiind singur, necasatorit si fara copii, lasa prin testament ca intreaga lui avere sa fie folosita in folosul orasului Craiova la infiintarea de scoli, camine culturale, biblioteci la sate, o scoala superioara de agricultura in Craiova, o maternitate model etc. Toate acestea trebuiau facute prin “Fundatia Jean C. Mihail”.

Functionarii fundatiei si executorii testamentari nu duc insa la indeplinire cererea testamentara a lui Jean Mihail, mai mult de atat, in 1948 toate fundatiile existente sunt desfiintate prin lege. Cu toate aceste in 1954 Palatul Jean Mihail devine Muzeul de Arta al Craiovei.

In cadrul muzeului functioneaza doua componente distincte:
Galeria de Arta Romaneasca in care se pot vedea lucrari ale lui Constantin Brancusi, Theodor Aman, Stefan Luchian, Constantin Lecca, Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Ion Negulici, Iosif Iser, Octav Bancila, Camil Ressu, Corneliu Baba, Gh. Tattarescu, Carol Pop de Szathmary, Jean Al. Steriadi, Ioan Andreescu, Fr. Sirato, H. Catargi, Th. Pallady, Eustatiu Stoenescu, Al. Ciucurencu, Gh.D. Anghel, Anghel Chiciu, Karol Stork, Ion Jalea, Ion Irimescu sau Ion Tuculescu.

Galeria de Arta Straina care cuprinde lucrari din scoala flamanda, olandeza, franceza si italiana.

Share

Evenimente Craiova

Niciun eveniment

Ultimele firme inscrise

Parteneri

asiiromani

Suport

icon ghid oras Gaseste ceea ce te intereseaza in Ghidul orasului Craiova.
incepe de aici
icon adauga info Adauga firma, stire, eveniment sau comunicat de presa
formular inscriere
icon contact Contacteaza-ne pentru detalii sau spune-ne parerea ta
pagina de contact

Recomandari

fb
twitter
emag-logo

Sponsori

eloma
liebherr
mirobebe

Facebook